Михаил Цицелков

/1904 - 1924/


Михаил Динчев Цицелков е роден на 19 септември 1904 г. в Копривщица. Още като ученик се запознава с идеите на анархизма и става последователен и убеден анархо-комунист. Заради активната си анархистическа дейност в училище е изключен от копривщенската гимназия.
След изключването от гимназията Цицелков още по-активно се включва в борбите на анархистическото движение. Пише и разпространява позиви, легална и нелегална анархистическа литература. Среща се с много анархисти, между които Васил Икономов, Нешо Тумангелов и др. Поддържа близки връзки с известния анархист, приятел на Михаил Герджиков, Пенчо Калканов (Видин), който също е от Копривщица. Калканов участва в Преображенското въстание и в борбите за освобождение на Тракия и Македония.
През 1923 г. Цицелков участва в Септемврийското въстание. След разгрома на въстанието е арестуван и жестоко инквизиран от полицията. Осъден е и е вкаран в затвора. Излиза от затвора през 1924 г, но продължава да е преследван от властта, което го принуждава да мине в нелегалност. Свързва се с Васил Икономов.
В края на ноември - началото на декември 1924 г, след проведена акция, нелегалните Мишо Цицелков, Васил Икономов и Иван Алексиев се придвижват от Пазарджик към Златица. На 4 декември вечерта достигат околностите на Златица, където Цицелков се разделя с другарите си и се насочва към града. На 5 декември в Златица след предателство Мишо Цицелков е разкрит и обграден от полицията. Отказва да се предаде и започва престрелка с полицаите. С последния патрон се самоубива, за да не попадне жив в ръцете на врага.