Леон Чолгош

(1873 - 1901)


Роден е през 1873 г. в Детройт в семейство на евреи преселили се от Полша. Баща му Паул Чолгош притежавал малка ферма в която Леон живее до двадесетгодишна възраст. От малък изпитва силна любов към книгите. В началото чете главно религиозна литература, но впоследствие става убеден атеист. Интересува се и от леви радикални политически идеи и главно от анархизма. Посещава събранията, на които говори известната руска безвластничка Ема Голдман. Чолгош силно намразва авторитарността на държавата. Вярва, че американската конституция и американските закони не носят нищо полезно на обществото. Постепенно в него се заражда идеята да убие президента на САЩ, Уилям Маккинли, за когото вярва, че е един от главните виновници за ширещата се бедност, нищета, мизерия и безработица сред американското население.
През 1901 г. се провежда Панамериканското изложение на модерни постижения в Бъфало. То се превръща в място за срещи на крупни политици и едри капиталисти. Президента на САЩ също присъства на панаира. На 6 септември в концертната зала наречена "Храм на музиката" (Temple of Music) Маккинли устройва за първи път известния президентски ритуал "президентско ръкуване" (shkehands), с всеки, който дойде при него. В редицата на ръкуващите се застава и Леон Чолгош. Той е с превързана дясна ръка. Когато стига до президента подава лявата си ръка, а с дясната, в която под превръзките е скрил пистолет възпроизвежда няколко изстрела. Маккинли се свлича на земята, а върху стрелялия Леон Чолгош се нахвърлят агенти на Тайните служби (Secret Service) от охраната на президента и го арестуват. Смъртно ранения Уилям Маккинли е откаран в болница, където е опериран. На 14 септември 1901 г. той умира.
След бърз съдебен процес анархиста Чолгош е осъден на смърт. На 29 октомври той е екзекутиран на "електрическия стол". Тялото му е поставено в плитък гроб до стената на затвора и изгорено със сярна киселина.