Жеко Гергинов

Жеко Иванов Гергинов е роден на 17 октомври 1897г. в Хасково в семейство на беден занаятчия. От малък намразва религията, експлоатацията и социалната несправедливост. Става анархист и се присъединява към анархистическата група в Хасково.

Гергинов учи в Хасковската мъжка гимназия откъдето е изключен защото нанася побой на директора и един от учителите, които тормозят учениците.

Тъй като е наказан да няма право да продължи образованието си в нито едно гимназиално училище в България е принуден да се самообразова. Чете много анархистически книги и класически творби от световната литература.

През лятото на 1918 г. Гергинов с помощта на братовчед си и сестра си прокопава тунел до складовете на хасковските казарми и отнема в полза на анархистическото движение 10 сандъка с бомби и пистолети.

На 10 юни 1919 г. в Хасково се провежда публичен диспут между местните анархисти и комунисти. Атмосферата е напрегната и близо до скандал. Жеко Гергинов си пробива път до трибуната с изстрели във въздуха. След неговото изказване започва масов бой, при когото по-многобройните комунисти са набити и изхвърлени от киносалона, в който се води диспута.

По време на общонационалната транспортна стачка през декември 1919 г. - януари 1920 г., хасковските анархисти активно подкрепят стачкуващите работници, а Жеко Гергинов участва в престрелка с рота войници от хасковския гарнизон.

Гергинов подържа връзка с известни анархисти като Георги Шейтанов, Васил Икономов, Михаил Герджиков, а с Георги Жечев, който също е от Хасково са близки приятели. Името на Гергинов е познато не само на полицията, но и обикновенните хора от района, който го приемат за свой защитник от произвола на властниците.

На 7 юни 1921 г. Жеко Гергинов с група анархисти извършват експроприяция на местен богаташ. Целта на акцията е закупуване на печатница за организацията и подпомагане на бедстващи материално тютюноработнически семейства. Но полицията проследява експроприаторите и при завързалата се престрелка е убит един анархист. На другия ден Гергинов се предава на властта. Осъден е на 12 години затвор.

В хасковския затвор Жеко Гергинов повлиява в морално и политическо отношение на осъдения за криминално деяние Митю Ганев. По-късно Ганев става известен като командир на политическа чета бореща се срещу режима на Цанков.

В началото на 1924 г. под вътрешен и международен натиск правителството на Александър Цанков дава амнистия на политическите затворници. Амнистията се отнася и за Жеко Гергинов, който трябва да бъде освободен на 3 март. За да предотвратят излизането му на свобода през нощта на 2-ри срещу 3-ти март няколко полицаи нахлуват в килията и стрелят по спящия Гергинов. Ранен смъртоносно той умира на сутринта. Нареждането за убийството на Гергинов дава лично министърът на вътрешните работи ген. Иван Русев.

Народна песен за Жеко Гергинов

В Хасково се, мале, провикна
анархистът Жеко Гергинов -
пелерина черна наметнал,
вятър перчема му вее,
а той песен бунтовна пак пее!

С песен разбунва народа
да грабне яки тояги
и низ улици, градски площади
да прогони върли душмани,
изедниците, мале, народни!Национална конференция на Федерацията на анархо-комунистите, старопланинският връх Мал тепе, 1921 г. Трети ред, третият от ляво на дясно е Жеко Гергинов - делегат от Хасково.