Героите на нощта


През 1924 г. властниците в София са силно изплашени. Във вестниците излизат съобщения, че в столицата се е появила тайнствена анархистическа нелегална група наричаща себе си "Героите на нощта" и призоваваща за борба с "кървавото правителство на Александър Цанков". Обрани са няколко банки и застрахователни дружества. Изпратени са заплашителни писма на политици и едри богаташи. Извършени са покушения над агенти на Обществена безопасност. Неизвестно лице стреля по столичния кмет Паскалев.
Кои са "Героите на нощта"? Организатори на групата са Стефан Тодоров (Ефито) и Христо Геков (Баето).
Ефито е роден през 1903 г. в София в семейство на бедни работници. След като завършва основното си образование започва да работи най-грубата и тежка строителна работа. Оформя се като активен радетел на анархо-комунистическата идея.
Баето е роден през 1899 г. във Велико Търново. Завършва основното си образование в София, където се преселват родителите му. Проявява се като убеден анархист.
След преврата на 9 юни 1923 г. и последвалото го Септемврийско въстание заради анархистическа дейност Баето е арестуван и отведен в Централния софийски затвор, откъдето успява да избяга. Свързва се със Стефан Тодоров (Ефито) и комуниста Стоян Златарев (Синко), и тримата се присъединяват към действащата по това време в района на село Килифарево анархо-комунистическа чета. Благодарение на Баето четата успява да ликвидира агент-провокатора Трифон Илиев по прякор Тунката.
След предателство от страна на четника Димитър Димитров /Гаврош/ Христо Геков е арестуван, но успява да избяга от влака, докато го карат за София. Заради това предателство на Димитър Димитров /Гаврош/ е издадена смъртна присъда, от която той се спасява с емиграция.
През 1924 г. Ефито и Баето се завръщат в София и създават анархистическата група "Героите на нощта". Вестниците "Зора" и "Утро" отразяват техните акции при обира на софийската банка "Бенария", нелегалното изнасяне на таксови марки от сградата на Българската народна банка, убийството на ученика Вълчев по време на обир на застрахователна кантора, ликвидирането на един от най-опасните агенти на Обществена безопасност Неделчо Стефанов, неуспешният опит да бъде убит кмета Паскалев и др. Столичния кмет се измъква от "Героите на нощта", но възмездието го застига на 16 април 1925 г., когато става жертва на комунистическия атентат в катедралата "Света Неделя".
На 19 януари 1925 г. Обществена безопасност влиза в дирите на анархистите. Баето и Ефито са проследени и блокирани от полиция и войска в една къща в квартал "Лозенец". След продължителна престрелка в която войниците използват и оръдия къщата е запалена. За да не попаднат живи в ръцете на полицията двамата анархисти се самоубиват.

Снимката в материала е на Стефан Тодоров - Ефито.