Рикардо Флорес Магон

/1873 - 1922/


Рикардо Флорес е роден в град Сан Антонио-Елосчитлан, намиращ се в южния мексикански щат Уахака, в семейството на либерално настроен офицер-земевладелец, които е отявлен противник на управляващия президент Порфирио Диас.
През 1890г. Магон заминава да следва право в столицата Мексико сити. Тук през 1892г. организира студентска антиправителствена демонстрация, заради което е задържан от полицията.
През 1900г. той вече е убеден анархист, попаднал под влиянието на трудовете на Кропоткин, но все още не го заявявал открито. Той считал за своя основна цел да обедини всички либерални кръгове в Мексико срещу диктатурата на Диас. Заедно с брат си Енрике започват да издават вестник "La Rejeneracion" ("Взраждане") и започват да създават либерални клубове и комитети. Заради тази своя дейност Рикардо Флорес е арестуван многократно от полицията, и в края на 1903г. той е принуден да напусне страната.
През 1904г. братята Магон, Либрадо Ривера, Антонио Виляреал и др. сформират в Ларед (Тексас) "Либерален клуб - Понсиано Ариаги", за борба срещу мексиканското правителството, а през септември 1905г. в Сейнт Луис официално е създадена Мексиканската Либерална Партия, чиято основна цел е въоръжена революционна съпротива срещу диктатурата на Порфирио Диас.
В САЩ Рикардо Флорес Магон подържа връзки с известните руски анархисти Ема Голдман и Александър Беркман.
От 1906 до 1918г. Магон участва активно в революционните борби на своя народ. Под негово ръководство са организирани много стачки и протестни демонстрации, подпомага и организира прехвърлянето на революционни партизански отряди на територията на Мексико. Автор е на много статии, есета и коментарии с революционно и анархистическо съдържание. Подържа връзки с известния мексикански селски водач Емилиано Сапата, дори е автор на известния "Zapatista's Manifesto", публикуван за първи път във вестник "La Rejeneracion", насочен против правителството на президента Каранса и проповядващ основните права и свободи на местното инидианско население. Рикардо Флорес пръв изидига сапатисткия лозунг: "Земя и свобода!", който се превръща в символ на борбата на целия мексиканския народ.
На 21 март 1918г. Магон е арестуван от властите в САЩ, заради публикуваната му във вестник "La Rejeneracion" статия "Възвание към анархистите и работниците по света", проповядваща социално-революционни промени и прокламираща създаването на ново свободно общество. На това основание съдът го осъжда на 25 години затвор. На 22 ноември 1922г. Рикардо Флорес Магон е намерен мъртъв, при неизяснени обстоятелства в своята килия, в американския затвор Ливърпорт.