Партизанин на асфалта


Интервю на лидера на EZLN субкоманданте Маркос дадено за уругвайското списание "Ел Обесрватор" Аулата на факултета по антропология, Университета в Мексико Сити 15 март 2002 г, 18 часа

Към какво се стреми днес EZLN? Вие говорите за свобода и справедливост, но не смятате ли, че тези понятия са доста общи.
Нужно е да се направи разлика към какво се стреми EZLN, и какво желаят сапатистите. EZLN желае да доведе борбата до победен край и да престане да бъде армия, докато сапатистите искат нещо, което на някои хора би изглеждало като шега - да променят света. Да го направят такъв, какъвто наистина трябва да бъде и в него да има място за всички. Ние желаем диалог и преговори, които да позволят на нас и правителството да намерим някакво конкретно решение на проблемите. Според нас диалогът е най-добрия път за преодоляване на конфликтите. Той трябва да се явява не толкова за да се избегне кръвопролитието, а за едно съвместно строителство на новото общество.
Как виждате себе си и EZLN в един друг и по-различен свят?
Аз смятам, че на този свят не трябва да съществуват цвят на кожата и косата, форма на дрехите и култура, която да бъде повече от останалите други. Ако човек създаде свое богатство от собствения си труд, без да бъде експлоатиран и той да експлоатира другите, защо да не може да намери своето място в този свят. Затова ние не предлагаме някакъв социалистически модел, а нещо много по-сложно - отношение но равенство между хората.
Значи в много аспекти сте изменили вашите идеи? Когато започнахте съпротивата вие вярвахте, че е нужно да бъде установен социализъм.
Да вярно е. В началото ние бяхме попаднали под влиянието на марксизма-ленинизма (както и всички военно-политически организации в Латинска Америка през 60-те и 70-те години), но сега е нещо съвсем друго. Индианската реалност (рисува във въздуха квадрат) започна да се шлифова и променя в нещо по-равно и кръгло.
Искате да кажете, че тази шлифовка се явява повратен момент, за който вие индианците бихте казали: "вашите идеи нямат нищо общо с нашите"?
Беше момент на изживяване. В началото наистина не приемахме други идеи и понятия. Но когато ни се отдаде да получим ново светоусещане, много от културните ни понятия се промениха. Започнахме широк диалог, чрез който да изясним нашите основни идеи.
След падането на Берлинската стена броя на етническите конфликти по света се увеличи. Как си обяснявате това?
На нас ни пробутваха колосалната лъжа, че б борбата между капитализма е победил капитализма, и от тук нататък вече ще следва - един, единствен и обединен свят, едно "глобално село", без граници, със свободно пътуване на хората от едно място на друго. А какво се получи - точно обратното. Границите се умножиха, единствените неща, които пътуват свободно са войните и капиталите. Те доведоха и до създаването на примитивни и ирационални проявления в човека, като етническата омраза и фундаментализма. Ставаме свидетели на етнически конфликти във всички точки на света - Косово, Македония, Близкия Изток и т.н.
Вие твърдите, че EZLN след като постигне своите цели няма да се превърне в политическа партия. Как виждате структурата на сапатизма в бъдеще?
За нас е абсолютно ясно - ние не искаме да бъдем армия и партия, не искаме да навлизаме в разни политически игри. Смятаме, че ключа към решението на проблема е да започнем от най-ниското място да започнем решаването на поставените от нас задачи. Как ще го направим - все още не знаем, но вярвам, че ще го направим заедно.
EZLN готви ли се за борбата с глада? Има ли подготвен начин за действие?
В тази сфера правителството и подчинените и институции имат още много да се учат от обикновените хора работещи тази земя. Ние говорим за тези хора, които обработват тази земя, които никога не са използвали съвременните технологии. Нас не ни притеснява, че няма да можем да произвеждаме по половин тон царевица на декар, както е в САЩ, защото ние можем да разчитаме на обикновените, които ще ни помогнат да произведем толкова, колкото ни трябва.
Откъде възникна идеята за маските?
Тя се появи няколко дена преди завземането на Сан Кристобал през 1994г. Първоначално тя се изразяваше в това да защити ръководството на EZLN, да не бъде разпознато, тъй като в районите на Чиапас върлуват и много ултрадесни банди. Черният цвят беше избран като символ. Според нас той подхожда и напомня цвета на земята. В резултат на естествения процес черната маска замени червения плакат - началния символ на движението.
Вие обявихте селския старейшината Антонио за ваш съветник в първите етапи на съпротивата. Съществуват ли и други индиански старейшини, които да се явяват ваши съветници?
Ние постоянно сме в контакт с тях. Това е естествено защото често слизаме в селата и имаме нужда да говорим с техните жители и старейшините. В случая с Антонио - той беше първия. Запознахме се случайно и бяхме много близки до неговата смърт през 1994г. Той умря от туберкулоза.
Имате ли контакти с шамани?
Не. Ние сме рационални хора и не вярваме в магии. Освен в магията на словото (въпреки маската личи, че се усмихва). Може да прозвучи като метафора.
Какъв се виждате когато остареете?
Не зная. Иска ми се да имам деца. Представям си как им разказвам истории за правда и свобода и други такива неща. Може да изглеждам голям оптимист, но мисля, че до старостта остава още много време (отново се усмихва), пък и много-много не ме вълнуват тези мисли.
Къде си представяте, че ще изживеете старостта си, в джунглата или в града?
Засега се виждам в джунглата с моите другари.
Мъчно ли ви е понякога за неща от градския живот?
Да за киното. И то не за самата прожекция на филма, ами за процеса по влизане в киното - сядането в креслото, в залата, с пакет пуканки и да започна да предвкусвам филма. Но днес аз скучая по живота в джунглата. Трудно дишам градския въздух, пък и в планината мога да ходя без маска и всички да ме виждат такъв какъвто съм.
Как се чувствате когато видите името си или лика си върху тениски, значки или други продукти?
Питам за цената и предлагам сделка. Две на цената на една! (усмихва се) За мен това не е особено сериозен проблем. Аз също с удоволствие бих носил фланелка с "Ролинг стоунз". Но когато видя по телевизията реклама на фирма за производство на мебели например използваща моя лик ми става много неприятно.
Имахте общи беседи с френския селски водач Жан Бове. Борите ли се за едно и също нещо?
И да и не. Очевидно е, че положението на френските селяни е много по-добро от нашето. Но целите ни са общи - борба с неолиберализма, лошото производство и използването на трансгенетични елементи и култури.
Значи вие сте твърдо против използването на трансгенетиката?
Истината е, че в настоящия момент мултинационалните корпорации провеждат експерименти с много хора и дори с цели региони по света.
Поддържате ли връзки с роднини и приятели от детинство?
Не отдавна съм скъсал с този свят. Моето семейство са моите другари.
Ако ви дадат за няколко минути да кажете нещо в сградата на ООН, какво ще бъде то?
Ще кажа, че всички събрали се там са сбирщина от мошеници и лъжци. Под прикритието, че разпространяват мир те разпространяват война и омраза. И ако имат поне малка капчица достойнство те са длъжни да срутят тази сграда и да оставят обикновените хора сами да си създадат своя собствена организация която да реши проблемите им.