Мисли на анархиста Суварин от книгата "Жерминал" на Емил Зола


"…- Глупости - повтори Суварин - Вашият Карл Маркс все още вярва в действието на естествените сили. Никаква политика, никакви заговори, нали? Всичко се върши явно и с единствената цел повишаването на надниците."

"…Разсмивате ме с вашата еволюция! Подпалете градовете от четирите страни… изравнете всичко със земята и когато не остане нищо от този прогнил свят, може би ще се роди по-добър."

"…- Дали е възможно да се увеличи надницата? Железният закон я свежда до една минимална сума, точно колкото е необходимо, за да имат работниците хляб и да се плодят… Ако слезе много ниско, работниците измират от глад и търсенето на нова работна ръка я покачва. Вдигне ли се прекалено, тогава пък голямото предлагане я понижава… Това е равновесието на празните стомаси, осъждане на доживотна каторга на глада."

"…Трябва да се разруши всичко, иначе гладът отново ще възтържествува. Да, анархия и нищо друго, земята да се измие с кръв и почисти с огън."

"…Да разрушим всичко… Край на нации и на правителства, край на собствеността, на бога и на религията."

"…С огън, с отрова, с кама. Разбойникът е истинският герой, народният отмъстител, революционерът на дело, без заимствани от книгите фрази. Низ от страшни покушения трябва да хвърли в ужас властта и да пробуди народните маси."


"…Всички разсъждения за бъдещето са престъпни, защото възпрепятстват чистото разрушение и спират хода на революцията."

"…Ти, например, можеш ли да разбереш това нещо? За онези шапкарски работници от Марсилия, които спечелили 100 хиляди франка от лотарията и веднага закупили ценни книжа, заявявайки че повече няма да работят!.. Да, това ви е най-голямата мечта на вас, да си намерите съкровище и да си го ядете сами в някое кътче, потънали в егоизъм и безделие! Колкото и да роптаете срещу богатите, нямате смелост да върнете на бедните парите, които провидението ви изпраща… Вие никога няма да бъдете достойни за щастието, поне докато имате някаква собственост и докато ненавистта ви към буржоата е продиктувана единствено от бясното желание самите вие да станете буржоа."

"… Всички ще бъдете сринати, пометени, хвърлени на бунището! Ще се роди човекът, който ще унищожи вашето алчно и страхливо племе! Виждате ли тези две ръце? Ако можех с тях да хвана земята, щях така да я разтърся, че всичко да рухне и развалините да ви затрупат!"